Ballongmage

Definition: Uppsvullen buk p.g.a. gaser som bildas av för många bakterier eller jästsvampar i tarmarna.

Ballongmage kallas också för gasbuk, putmage, väderspänning o.s.v. och är även ett symtom som ingår i IBS, Irritable Bowel Syndrom.

Vid ballongmage kan tarmarna ”blåsas upp” (av all den gas som bakterier och jästsvampar bildar av maten vi ätit) så mycket så att tarmarna trycker upp mellangärdet så att det blir svårt att bukandas, d.v.s. dra djupa andetag.  I Tyskland kallas ballongmage inom skolmedicinen för Roemhelds syndrom, ett begrepp som inte används i Sverige.

Orsak:  Man äter för mycket, för fort och tuggar för lite.  Förr trodde man att det var bara tjocktarmen som svällde upp och sjukdomen kallades colon irritabile. Numera vet man att detta kan även ske i tunntarmen. Viss föda, särskilt pizza, pasta, lasagne, bönor, kålväxter etc. omvandlas av tarmbakterierna till gaser, bl.a. koldioxid, väte och metan, d.v.s. maten jäser och det bildas gaser – precis såsom en deg kan jäsa – desto mer ju mer socker som finns i degen! Långsam tarmpassage och förstoppning bidrar till att gasbildande bakterierna kan sprida sig till tunntarmen, som normalt skall vara mer eller mindre bakteriefritt.

Äter man mer än vad matsmältningsapparten (magsäcken, tarmarna, bukspottkörteln och levern) klarar av att smälta och ta upp i tunntarmen så förökar sig tarmbakterierna och jästsvamparna av den mat som blir kvar i tarmarna och producerar olika gaser. Gastrycket i tarmarna blir så högt så det kan “blåsa upp” tarmarna såsom en “ballong” och främre bukväggen blir både hård och putar utåt. Äter du därtill för mycket proteiner (ex. kött eller baljväxter) så ökar mängden förruttnelsebakterier i tarmarna som dels ger illaluktande avföring men även bidrar till inflammationer i tarmarna samt bildandet av mycket giftiga äggviteföreningar: toxiska aminer och kan ge upphov till många olika sjukdomar.

Egenbehandling

Undvik mat som du vet får din buk att svälla upp, ex. större portioner av råkostsallad, mjölrätter såsom pasta och pizza. Tugga maten  noga, minst 30 ggr för att finfördela maten, så att det blir lättare för magsäcken att blanda in saltsyra, som bl.a. ska sterilisera maten innan den kommer in i tunntarmen. Ta tid för din morgontoalett så att tarmarna kan tömma på sitt innehåll. Motion och vatten bidrar till bättre tarmmotorik.

En orolig tarm behöver lugn och ro

Har man en orolig och känslig tarm bör man äta regelbundet och ta tid att tugga vid måltiderna (ordet måltid kommer från ”tid att mala” – och det gör vi med våra maltänder, d.v.s. molartänderna. Det är lätt att få problem med magen om man inte äter regelbundet och inte går på toaletten så snart ändtarmen signalerar detta. Två huvudmål räcker mer än väl och och 2-3 små mellanmål utspridda över dagen är ibland lämpligt för en känslig tarm,

Många med ballongmage, alltså uppsvälld buk, bör tänka på följande:

  • Undvika gasbildande födoämnen  -se nedan.
  • Tugga maten väl, försök tugga minst 30 ggr per tugga innan du börjar svälja ner maten.
  • Ät långsamt.
  • Mat med mycket mjöl, ex pasta, lasagne och pizza, socker, kål, lök och bönor sätter fart på jäsningsbakterierna och jästsvampar (bl.a. candida) som av kolhydraterna bildar olika gaser. Ju mer gaser som bildas desto mer spänns buken ut. Även paprika, gurka och äpplen kan ge gasbesvär. Råa grönsaker ger mer gas än kokta -och ju större råkostportion – ju större mängd gaser bildas det.

Bittra örter, AMARAPLEX, och vitlökssaft motverkar jäsning och gasbildning (bittra örter, ex. humle, tillsätts i ölet för att det inte skall “vildjäsa”).

Amaraplex (bitter heter på latin amara) innehåller den bittra örten gentiana och motverkar bakteriella tarmjäsningar i samtidigt som bitterämnena har en funktionell verkan genom att stimulerar bildandet av matsmältningsvätskor. Dosering: 2 tabl strax före lunch och middag. Tugga gärna tabletterna så dess bitterämnen reflektoriskt via munhålans smaknerver stimulerar bildandet av matsmältningsvätskor – du kan gärna dricka ett halvt glas vatten för att skölja ner tabletten efter att du tuggat. Om buksvullnaden avtar efter någon vecka minska doseringen  till 1 tablett strax före lunch och middag och fortsätt så i någon månad.

Vitlökssaft motverkar ökning, s.k. överväxt, av bakterier, i både tunntarmen och tjocktarmen. Dosering: 1 matsked vitlökssaft, utspädd i ett halvt glas rumstempererat vatten, dricks på ”tom” mage (för att inte blandas med maten), antingen på morgonen ca 15 -30  minuter före frukosten eller på kvällen, strax före sänggående. Vitlökssaften efterlämnar sällan en  vitlöksdoft dagen därpå när du tar vitlökssaften på kvällen några timmar efter senaste måltiden.

 

Shop
Kontakta oss