Sköldkörtel

Sköldkörteln reglerar kroppens ämnesomsättning, d.v.s. förbränning så att cellerna kan bilda energi.

Sköldkörteln (tyreoidea) producerar två hormoner, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Hormonerna har fått sin benämning av att de innehåller fyra respektive tre jodatomer per hormonmolekyl. Största delen av de hormoner som produceras är T4. Ute i kroppens celler omvandlas dock en stor del av T4 till T3.

Thyroxin är som kroppens gaspedal och aktiverar våra celler till normal funktion. Sköldköreln producerar cirka 100 ug thyroxin (T4) dagligen. Det mesta av det T4 som cirkulerar i blodet är bundet till proteiner. Bara en mycket liten del, ca 1 %,  finns fritt i blodet. Eftersom detta fria T4 avspeglar hur mycket fungerande hormon kroppen har att tillgå, är det detta som mäts vid blodprovet.

Om sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon upstår hyperthyreos, överfunktion av sköldkörteln. Då går kroppen på högvarv och man blir ”hyper”, man får ett stressat beteende och talar lätt lite forcerat. Typiska symtom på överfunktion av sköldkörteln är snabb puls (oftast mellan 80 och 90), svettningar, ökad aptit, viktnedgång och man kan uppleva som om kroppen vibrerar och fingrarna darrar. Det sistnämnda framträder särskilt om man håller armarna rakt ut och sträcker på fingrarna.

Om produktionen av sköldkörtelhormoner är nedsatt går kroppen på sparlåga och tillståndet benämns för hypothyreos, underfunktion av sköldkörteln. Brist på  sköldkörtelhormonet T4 gör människan trött, huden blir torr, håret sprött och ökad håravfall, naglarna blir sköra och tarmarna arbetar långsammarare så att det uppstår förstoppning. Ofta stiger blodfetterna, blodsockret och urinsyran. Förbränningen sjunker och vikten börjar öka och man blir frusen. Man känner sig trögtänkt. Pulsen är ofta låg, kring 50 – såvida man inte är fysiskt vältränad.

Orsak till underfunktion av sköldkörteln, hypothyreos

  1. jodbrist
  2. autoimmun inflammation som förstör sköldkörteln
  3. antikroppar som blockerar sköldkörtelhormonerna

Orsak till överfunktion av sköldkörteln, hyperthyreos

  1. autoimmun sjukdom som aktiverar sköldkörteln

Skolmedicinsk behandling:

Hypothyreos: behandlas med syntetiskt sköldkörtelhormon.

Hyperthyreos: Sköldkörteln ”dödas” kemiskt med ett läkemedel vid överfunktion. Då uppstår underfunktion av sköldkörteln som behandlas med tillskott av sköldkörtelhormon.

 

Sköldkörtelbesvär behandlas i samråd med en homeopat eller naturterapeut. Den naturmedicinska behandlingen kan mycket väl kombineras med den skolmedicinsk behandling.

När vi blir äldre så åldras även sköldkörteln och kan producera lite mindre av sköldkörtelhormonet. Inom skolmedicinen kallas tillståndet för subklinisk hypothyreos. Symtom på detta kan vara att vikten börjar öka med något kilo per år. Efter tio år så har det ”utan uppenbar anledning” hunnit bli en övervikt på 10 – 20 kg. För att hjälpa sköldkörteln bibehålla normal funktion kan det behövas tillskott av jod, minst 150 ug dagligen.

Tips: Raska promenader stimulerar, akrtiverar, sköldkörteln. Undvik at behandla dig själv med sköldkörtelpreparat där mängden tyroxin inte anges.

Shop
Kontakta oss