Vestibulit

Vestibulit betyder inflammation av slidans förgård, vestibulum vagina. Symtom på detta är smärtor i underlivet som kan upplevas allt från lätt beröringssmärta till svidande och brännande smärta. De inre blygdläpparna är inflammerade och likaså dess intilliggande områden (urinrörsmynningen, klitoris och slidans slemhinna). Slidans förgård är oftast röd, lätt svullen och smärtande.  Eftersom detta område är rikt på känselnerver så kan det bli irriterat av en lokal inflammation och det uppstår en brännande och intensiv smärta, särskilt av beröring, ex. av kläder (strings och tighta jeans) som trycker mot underlivet och vid sex.

Vid vestibulit  förekommer det att slidans mynning inte smörjs tillräckligt av de lokala körtlarna (utförsgångarna igensvällda av inflamamtionen?) och det uppstår sekretstagnation och området inflammeras ytterligare, även urinrörsmynningen. Då kan det uppstå uretrit (urinrörsinflammation) och kramp i urinblåsans slutarmuskel (sfinktern) och urinröret som yttrar sig med dåligt urinflöde och återkommande urinträngningar.

Inom skolmedicinen vet man inte vad som är orsaken till vestibulit och då spekulerar man i att detta skulle kunna vara psykosomatiskt, något som jag själv inte ”tror” på! Min bedömning är att vestibulit är toppen på ett isberg, där isberget är en bl.a. en sur kropp, brist på vitaminerna D och biotin. Undvik kost som gör kroppen sur, se nedan.

Om man sökt läkarvård och detta inte har hjälp så rekommenderar jag följande:

  • Undvik skarpa kryddor, salt mat och citrusfrukter.
  • Undvik ”mjölmat” typ pizza, pasta o.s.v. som kan göra kroppen sur och därmed leda till inflammationer.
  • Homeopatiskt läkemedel innehållande Apis D6 och Cantharis D6. 15 droppar eller piller morgon och kväll.
  • Smörj varsamt underlivet utvändigt med en hudvårdsolja morgon och kväll för att skydda den.

Beräknad behandlingstid är några veckor innan symtomlindring börjar kännas. Fortsätt behandlingen så länge du känner att det blir bättre.

Ps. Vaginismus känneteckans av kramp i slidan. Progesteron kan ibland lindra. Ds.

Shop
Kontakta oss