Sill och potatis

Själv tycker jag väldigt mycket om matjessill med färsk potatis, särskilt med finklippt gräslök i crème fraiche. Jag kan äta detta flera dagar i följd och när jag gör detta ökar jag raskt några kilo i vikt. När jag inte ätit matjessill på en vecka så har jag gått ner dessa kilon igen. Kalorimängden var låg så inte blev jag fet på maten – nej det var vatten som samlades i kroppen. Och varför samlades det vatten i kroppen – jo, det var all den salt jag fick i mig med matjessillen som innehåller ca 6 g koksalt per 100 g.

När jag ätit matjessillen i några dagar så har jag ett överskott på salt i kroppen (även om man inte saltar maten så finns det så många dolda saltkällor, ex i bröd och ost – samt, man kanske saltar lite när man lagar maten). Detta överskott binder vatten så länge tills jag kissat ut saltet eller att kroppen börjat lagra salt i benstommen till priset av att mitt skelett blir lite skörare. Antagligen kan salt även deponeras på andra ställen i kroppen men om detta vet man väldigt lite.

De flesta av oss får i sig mer än 9 g salt dagligen (njurarna klarar av att kissa ut 4 g per dag utan att ta skada). Om man äter helt osaltad mat får man i sig ca 2 g salt som naturligt finns i maten. (kroppen behöver inte mer än 1,5 g salt dagligen). Kroppens naturliga salthalt är 0,9%. Det innebär att ca 10 g extra salt med maten binder 1 liter vatten i kroppen – och överskott på salt blir snabbt mer än 10 g och då går man upp i vikt – av vatten om saltet binder för att inte saltkoncentrationen skall överstiga 0,9%. Men vad gör detta kanske någon undrar? Jo – det belastar hjärtat som får pumpa onödigt mycket vätska och blodtrycket stiger, njurarna skadas och saltet lagras in i skelettet och bidrar till skeletturkalkning.

Jag har slutat sedan flera år tillbaks att nästan helt salta maten (vilket otyg det blivit idag att man har t.o.m. börjat salta sallader – och saltflingor ska det nu vara på både efterrätter och chocklader!). Detta ger mig marginal att kunna äta sill och potatis någon gång i veckan.  Om jag vill bidra till att ge njurarna lite extra hjälp att kissa ut salt och andra slaggämnen så tar jag en kur med Solidago Kliniplex, normaldos är 2 tabl om förmiddagen med ett glas vatten. Tar man Solidagotabletterna på kvällen så kan nattsömnen störas av att man måste tömma en fylld urinblåsa – därför rekommenderar jag dessa på förmiddagen!

 

 

Shop
Kontakta oss